Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Протести и сблъсъци в Гърция след убийство на момче от полицаи

14 коментара
Протести и сблъсъци в Гърция след убийство на момче от полицаи
Хиляди хора излязоха по улиците на Атина, Солун, Патра, Янина и други гръцки градове, където в неделя се проведоха митинги и шествия заради смъртта на 15-годишния Александрос Григоропулос, прострелян от полицай. Демонстрациите прераснаха в стълкновения със силите на реда, атакувани бяха банки и магазини, опожарени са десетки коли.

Най-сериозните от години обществени вълнения в Гърция започнаха още в събота през нощта от атинския квартал "Екзархия", където група младежи атакува полицейски патрул с камъни и бомбички.

Сблъсъците продължиха на “Академия” - един от централните площади в гръцката столица, а атинската Политехника бе окупирана.

Полицаите използваха сълзотворен газ срещу група от около 3000 демонстранти в центъра на Атина, които хвърляха камъни и чупеха витрини.

В Солун протестираха около 1000 души, но се стигна до насилие, след като започнаха да хвърлят коктейли молотов срещу полицията. Фасадите на клоновете на Гръцката национална банка и на банка Емпорики, както и редица магазини за облекло и супермаркети бяха повредени. Стъклата на фасадата на кметството на Солун бяха пръснати на парчета, съобщи полицията.Демонстрантите скандираха: "Убийци в униформи".  

Гръцкият президент Каролос Папуляс изпрати съболезнователна телеграма до семейството на застреляния младеж, в която се подчертава, че случилото се е “рана във функционирането на правовата държава”.

Премиерът Костас Караманлис, който също изпрати съболезнователна телеграма, подчертава, че “няма да има никакво снизхождение в раздаването на отговорност.”

Гръцките опозиционни партии поискаха отговорността да бъде поета от ръководството на националната полиция.

От прокуратурата обещаха, че ще работят за пълното изясняване на трагичния инцидент, така че да стигне до наказателна отговорност да всички виновни.  

Двамата полицаи, участвали в инцидента с убитото 15-годишно момче, са арестувани и са им отправени официални обвинения - към  единия, 37-годишния Епиманондас Корконеас за умишлено убийство и незаконна употреба на оръжие, а към другия,  31-годишния Василис Саралиотис - за съучастие.

Атинската община отмени заплануването в неделя празнично запалване на коледната украса в столицата, както и всички коледни прояви.

Атинският кмет Никитас Какламанис от управляващата дясноцентристка Нова демокрация ще предложи на Общинския съвет да бъдат освободени от местни данъци за догодина магазините, които са понесли щети по време на безредиците.

Всичко това става на фона на последните изследвания на общественото мнение, които дават преднина между 5.2% и 7.7% на опозиционната лявоцентристка партия ПАСОК пред управляващите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

14 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. граничар
    #15

    Някой знае ли как е започнало всичко?Да не излезе като турските бракониери на Резово!

  2. до граничаря
    #13

    Би ли доразвил дълбоката си мисъл? Нещо не успях да я хвана съвсем.Браво на гърците! Трябва и тук от време на време профаликтично да се бунтуваме, но сме леко овчи народец.

  3. граничар
    #12

    не ми е ясно как се е стигнало до употреба на оръжие.ако срещу мен идва тълпа озверели мангали и хвърчат камъни и ако е тъмно и сме само двама и аз ще пукна най-близкия ама в капачките.точно това не знам-след мач ли е било,гражд. протест или просто полицаи със слаби нерви?защото на Резовска РЕКА ВИДЯХМЕ НАДУПЧЕХИТЕ РЪЦЕ НА ПОЛИЦАЯ, а в тези публик.материала е непълен.

  4. taka se deistva sre6tu svine
    #11

    a ne kato nas-mi6ki, strah ni e da ne si razvalim spokoistvieto. triabva za vseki 1 mlad 4ovek zastrelian ot kopeletata svine po 1000 du6i da izlizat s molotovi.v taia skapana darjava samo taka se tarsiat prava.niama koi drug da ti gi nameri.pred sgradata na vatracite.te 6te se naakat i ot 4 klasa ot u4ili6te. 100 4oveka mogat da gi naakat. 6te puskat voda, gaz, 6titove, 6te revat.eto taka kopele, eto taka

  5. .dru
    #10

    е хвърляло коктейл "Молотов" срещу полицията.

  6. ХАХАХА!!!
    #9

    издания, единия от задържаните полицаи е пуснал звукова граната, а другия е стрелял, когато невинни 30-на младежи са атакували колата им.

  7. dd
    #8

    i koi spe4eli ot cialata tazi istoria.Razbiti magazini na xora ,koito niamat ni6to ob6to ,i za sajelenie edno potreseno semeistvo.A ti vsa6tnost razbrali ne6to konkretno za incidienta,az ne

  8. гилотен
    #7

    разбити магазини на големи корпорации, разбити банки и разбито кметство!това са "невинните хора":( жал ли ти е за тях!? да си чул за разбита аптека или детска градина? НЕ. ааа разбрах, жал ти е за ченгетаа...

  9. Чатануга
    #6

    предизвикан отвън и добре организиран “протест” на “анархисти”?! 1. защо се хвърля запалителна смес срещу полицията без никакъв повод? 2. защо след инцидента “възникват” “спонтанно”, толкова масови и толкова разпространени “протести” и се рушат банки?!, магазини?! и т.н. все силно полицейски обекти, нали? ето това е отмъщението на русия към Европа. те винаги са имали “работа” всред младежките “движения” на запад. след скоропостижното самоглътване на ссср това бе позабравено, поради явно умрелият

  10. Бакунин
    #5

    Всъщност това не са изблици на демокрацията изобретена от елините а не от гърците а показ на присъщия за съвременните гърци анархокомунизъм. Това е влиянието на троцкизма върху масите в Гърция. Именно поради тази причина Сталин навремето в Ялта с охота се е съгласил на окупацията на Гърция от Великобритания. Давал си е сметка че там ще срещне врагове а не приятели на сталинизма.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.